Taijiquan

Taijiquan

Taijiquan (afgekort Taiji) letterlijk vertaald – “Meest Ultieme Vuist”. Deze oude Chinese bewegingsleer die ontstaan is als gevechtskunst, wordt door de jaren heen steeds vaker beoefend wegens zijn heilzame werking ter bevordering van de lichamelijke en geestelijke gezondheid.  Je kunt Taiji ook beoefenen als (wedstrijd-)sport of uit filosofische beweegredenen (gebaseerd op het yinyangprincipe). De een doet het om meer innerlijke rust te vinden, de ander ziet het als een levenswijze. Dan zijn er nog mensen die Taijiquan als een bewegingskunst zien, een vorm van expressie (mijn favoriete vertaling: “Hoog Verhevene Kunst”). Taijiquan als hobby of omdat het simpelweg  leuk is om te doen, kan natuurlijk ook een motivatie zijn om op een leuke en gezonde manier bezig te zijn. Voor mij persoonlijk geldt al het bovengenoemde…

De stijl waarin ik lesgeef heet Yang-stijl: deze kenmerkt zich door zijn langzame, vloeiende bewegingen. Ook Qigong maakt onderdeel uit van mijn lessen. Hierbij speelt ademhaling, bewustzijn en correcte houding(en) een belangrijke rol zodat werkelijke ontspanning kan plaatsvinden en innerlijke rust gevonden kan worden door één te zijn met lichaam en geest (meditatief bewegen).  Deze energetische ontspanningsoefeningen (Qi=adem en/of energie en gong=oefenen) zijn o.a. goed voor de bloedsdoorstroming, spieren, gewrichten, organen, balans, motoriek, geheugen en versterking van het immuunsysteem.

Taijiquan is geschikt voor alle leeftijden en ook voor mensen met een minder goede conditie en/of gezondheid. Er zijn mogelijkheden om zowel als beginner als gevorderde taiji-beoefenaar in te stromen.

Ga hier naar mijn Cursusaanbod >